Nilsmesse

Primstaven seier at det er Nilsmesse i dag. Det er dagen til minne om Nikolaus den heilage(St. Nikolaus) biskop i Myra Lilleasia. Han døydde midt på 300-talet. Her har vi det gode opphavet til julenissen. Denne biskopen var visstnok ein godhjarta mann som hjelpte dei fattige.

Den norske nissen har ingenting med den opphavlege»nissen» å gjere. Den norske nissen var eit underjordisk vesen som heldt til i fjøsen og som folk måtte hugse på med mat i jula i gamle dagar. I skikkeleg gamle dagar, i førkristen tid og seinare, trudde folk på dette vettet. Dette var ingen gåvenisse, det var heller eit vesen som førde med seg ulukke viss ein ikkje stelte vel med han.

Eg trur ikkje på nissen, men eg trur at vi skal vere «nissar» slik som den opphavlege , St. Nikolaus. Er det då rett å gje gåver til andre enn dei som har nok frå før? Det er ein god skikk å gje gåver, men vi skal ikkje overdrive. Då er det betre å gje til dei som treng det mest, i jula og andre tider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.