Komma

Kva skal ein med komma? Det er mange som slit med å setje komma på rett plass. Vi er mange som kjenner til det klassiske eksemplet med fangen som var dødsdømd. Før fangen skulle hengjast,  kom det ei ilmelding frå kongen, eller kven det no var: «Vent, ikkje heng mannen!». Meldinga hadde diverre feil i komma slik at det kom til å lyde: «Vent ikkje, heng mannen!»

Det viktigaste med komma, er at det skal lette lesinga og forståinga! Vi snakkar om logisk teiknsetjing. For å hjelpe alle oss som slit med å hugse kvar komma skal stå, er det greitt å ha nokre reglar. For dei som enno ikkje har lært grammatikk, er fleire av kommareglane umoglege å følgje,  særleg viss ein t.d. ikkje veit kva ei leddsetning er for noko.

Det er ein kommaregel eg ser at mange FB-brukarar ikkje kan,  eller i alle fall slurvar med.

Det skal vere komma framfor tiltale. Les berre gratulasjonane når einkvan har fødselsdag.» Gratulerer med dagen Per!»Vi tek liksom ein liten stogg og helsar på den vyrde personen. Ja, komma er ein pustepause. Det skal sjølvsagt vere: «Gratulerer med dagen, Per!»  Det er Per vi gratulerer og ikkje dagen(!)

Eg burde sjølvsagt legge dette innlegget inn på Facebook, men eg kvir meg. Der er folk eg har hatt som elevar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.