Messe

Eg har lenge undrast litt på dette omgrepet «messe». I dag er det Andreasmesse, ein dag til minne om apostelen Andreas.

Han var bror til Simon Peter og er kanskje mest kjend for utsegna: «Vi har funne Messias». Ja, og så vart han etter tradisjonen krossfest på det vi kallar ein Andreaskross som liknar på ein X.

Ordet messe er sjølvsagt latin og er truleg henta frå avslutningsorda i den katolske messa og tyder noko slikt som» gå» eller «sende ut.» Den katolske kyrkja har mange ulike messer. Var på katolske messer då vi gjekk til Santiago for nokre år sidan og forstod ikkje kva som vart sagt.

Handelsstanden har også messer, utan at det er noko religiøst i det. «Kom og kjøp, eller gå og kjøp»!Den mest kjende plassen for store messer i Noreg er på Lillestrøm. Der vert nye varer presenterte.

I det militære har dei også messe, befalsmesse der lågare og høgare befal har sin matsal.

I den norske kyrkja har vi høgmessa som er gudstenesta kl. 11.00 søndagar. I desse dagar vert det arrangert julemesser. Det er gjerne ei blanding av handelsmesse til inntekt for misjonen og ei andakt. Såleis er ikkje dette ei reint profan messe.

Eg starta med Andreasmesse som sjølvsagt har sin plass på den gamle primstaven. No er  dei gamle merke- og høtidsdagane som ikkje lenger vert høgtida, gått i gløymeboka for folk flest.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.